OTP Bank Liga 2023/2024

OTP Bank Liga 32. forduló

Nagyerdei Stadion

OTP Bank Liga 33. forduló

Pancho Aréna

Tíz évvel ezelőtt megvalósult egy álom

Idén nyáron lesz tíz éve, hogy a Loki-szurkolók, a játékosok és a DVSC vezetőségének valóra vált egy álma: a csapat bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe! Ebből az alkalomból visszatekintünk minden egyes selejtező-mérkőzésre egészen a rájátszásig, és felidézzük az eseményeket. Minden mérkőzésről pont azon a napon írunk, amikor tíz évvel ezelőtt lejátszották.

2009 nyarán együttesünk a Herczeg András, Zoran Szpisljak, Bücs Zsolt és Mező József alkotta szakmai stábbal kezdte meg a felkészülést. Júliusban a klub leigazolta Adamo Coulibalyt, aki gyorsan meghatározó játékossá vált a csapatban.

A Loki a Bajnokok Ligája 2. selejtezőfordulójában kezdett, és a sorsolás úgy hozta, hogy a svéd bajnok Kalmar FF gárdáját kaptuk. Az első mérkőzésre az Oláh Gábor utcai Stadionban és pont tíz évvel ezelőtt, 2009. július 15-én került sor.

A DVSC akkor már évek óta jól szerepelt a magyar bajnokságban, rendre az élen végzett az NB I-ben, így szinte megszokott volt, hogy a csapat a nemzetközi porondon indul, de a nagy kiugrás még váratott magára. A szurkolók minden alkalommal bizakodóak voltak, de 2009 nyara valahogy más volt, a megszokottnál is optimistábban várta mindenki a szezont. Ezt megerősíti a DVSC.hu tudósítása:

Visszatért a városba a futball-láz, a szurkolók hetek óta a Kalmar elleni BL-selejtezőről beszélnek, és meglepően bizakodóak voltak. Két felkészülési (a Vojvodina és a Temesvár ellen) találkozón is ezer felett volt a nézőszám, ami jelezte, hogy nagyon is érdekli őket a csapat szereplése.

A svédek önbizalommal telve várták a párharcot. A bajnokság náluk javában zajlott, sorra nyerték a meccseket, vélhetően ez is okozhatta az optimizmusukat, ám Debrecenbe érkezve már óvatosabban fogalmaztak. Például Rasmus Elm, a Kalmar akkori válogatott középpályása – akit abban az időszakban a legjobb játékosnak tartottak Svédországban – a debreceni repülőtéren a rá váró újságíróknak azt mondta: – Ahhoz, hogy legyen esélyünk a továbbjutásra, a maximumot kell kihozni magunkból mind a két mérkőzésen, mert a Debrecen jó csapat, ezt megerősítette az edzőnk is, aki élőben látta ellenfelünk egyik edzőmeccsét. Mi magunk is megbizonyosodhattunk róla, hiszen videón kielemeztük a DVSC játékát. Főleg a középpályás soruk nagyon erős, de a támadókra is oda kell figyelni, mert ha jó napot fognak ki, akkor veszélyesek lehetnek.

A DVSC játékosa, Rudolf Gergely így nyilatkozott az esélyekről: – A Loki van olyan erős, hogy képes legyen túljutni a svédeken, ám ezt a pályán is be kell bizonyítani. Meg kell mutatni, hogy jobbak vagyunk, és többgólos vezetéssel várni a visszavágót. Nehéz meccsre számítok, de tudjuk, hogy nagy az érdeklődés a szurkolók részéről, és ez feldobja a társaságot. Sokat jelent nekünk a bizalom, és az, hogy buzdítják a csapatot.

Herczeg András is a Loki-szurkolókat emelte ki a mérkőzés előtt: – A játékosoknak érezniük kell a feléjük áradó szeretetet. Az egész város akarja, hogy a csapat eredményesen szerepeljen, ezt a labdarúgóknak át kell érezni, és ennek szellemében pályára lépni.

Érdekesség, hogy a meccs előtti napon az Oláh Gábor utcai stadionban a Kalmar nyílt edzést tartott, amire közel ötszázan voltak kíváncsiak (ez is jól mutatja, hogy milyen nagy várakozás előzte meg a BL-szereplést).

És akkor a mérkőzés… Pont tíz évvel ezelőtt a DVSC hazai környezetben kezdett a svédek ellen, és mint később kiderült, ez a találkozó egyben egy csodálatos út kezdete is volt.

A Hajd-bihari Napló így vezette fel a találkozót: „Ahogyan az már napokkal korábban borítékolható volt, megbolydult a város a Loki Kalmar FF elleni BL-selejtezőjének napján, már késő délutántól gyülekeztek a piros-fehér drukkerek a Nagyerdő utcáin.

Az Oláh Gábor utcai stadionban bő kilencezer néző előtt megrendezett összecsapás első félideje nem hozott gólt, ám a szünet után Varga József 73. percben szerzett találatával megszereztük a vezetést, majd bő tíz minutummal később Kiss Zoltán beállította a 2-0-s végeredményt.

A Nemzeti Sport így írt a mérkőzésről: „A hazaiak az első félidőben egyértelműen jobban játszottak ellenfelüknél, de gólt ekkor még nem sikerült szerezniük. A szünet után az északi csapat került fölénybe, ám a DVSC-TEVA megúszta ezt az időszakot, majd Varga József és Kiss Zoltán 73., illetve 86. percben lőtt góljával végül szép győzelmet aratott.

A találkozó után Herczeg András elmondta, hogy a játékosok jól teljesítettek, nagyon fontos győzelmet aratott a csapat, de nem szabad hátradőlni. – Nem lehet még kimondani, hogy a Debrecen lenne a továbbjutó, idegenben is meg kell próbálni egy hasonló teljesítményt nyújtani. Fantasztikus volt a hangulat, az egész városban érezni lehetett, hogy a csapat mellett állnak a szurkolók, akiknek ezért köszönetet is mondok. Azt mondtam, akkor lennék elégedett, ha a nézők tapsolva, boldogan mennének haza.

Nos, így történt.

Nanne Bergstrand, a Kalmar trénere természetesen csalódott volt: – Először is gratulálni szeretnék a Debrecennek. Nagyon rosszkor jöttek számunkra a gólok, úgy érzem, a vezető találatig a második félidőben jobban játszottunk, mint az elsőben. Nehéz lesz a javunkra fordítani a visszavágót, előnyösebb lett volna, ha csak egy góllal kaptunk volna ki.

Mint később kiderült, igaza volt Herczeg Andrásnak, nem lehetett hátradőlni. Egy nehéz és rendkívül izgalmas visszavágót játszott a Loki Kalmarban. De erről beszámoló egy hét múlva…

A Hajdú-bihari Napló tudósítása

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés
DVSC-TEVA – Kalmar FF 2-0 (0-0)

Debrecen, 9 000 néző. Vezette: Fredy Fautrel (Christoph Capelli, Stephan Luzi – franciák)
DVSC: Polekszics – Bernáth, Mészáros, Máté, Leandro – Czvitkovics, Varga J., Kiss Z., Szakály (Dombi 84.) – Rudolf (Katona 91.), Dudu (Oláh 58.)
Kalmar: Wasta – Nouri, Alander, Lantz, Larsson – Sobralense, R. Elm, Rydström, Eriksson, Mendes (Dauda 84.) – D. Elm (Santos 84.)
Gól: Varga J. (73.), Kiss Z. (86.)
Sárga lap: Bernáth (65.), Varga J. (74.)

A DVSC.hu tudósítása a mérkőzésről:
https://www.dvsc.hu/archiv-hirek/elegnek-kell-lennie

A Nemzeti Sport pedig így látta a mérkőzést:
http://www.nemzetisport.hu/bajnokok_ligaja/20090715/ketgolos_elonnyel_utazhat_a_debrecen_a_svedorszagi_visszavagora/

Nyitrai Daniella