OTP Bank Liga 2023/2024

Szombaton válogatott meccs: íme a nemzeti együttes debreceni múltja

Csaknem egy évtized után ismét Debrecenben lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott, amely szombaton 18 órakor Izraelt fogadja a Nagyerdei Stadionban. Ennek kapcsán érdemes feleleveníteni nemzeti csapatunk korábbi debreceni mérkőzéseit.

1949 júliusában a régi Nagyerdei Stadionban Puskás Ferencék tették tiszteletüket, nem is akárhogyan, 30 ezer néző előtt 8-2-re győztek Lengyelország ellen. A mérkőzés hőse a 4 gólt szerző Deák „Bamba” Ferenc volt, de a klasszis Puskás Öcsi is duplázni tudott.

30 évvel később, 1979 októberében Finnország volt a vendég a Nagyerdőn, Fekete László két találatával, illetve Tatár György góljával 18 ezer néző előtt a mieink 3-1-re nyertek, a debreceni Kiss János csereként ezen a meccsen léphetett pályára a válogatottban.

2000 márciusában az Oláh Gábor utcai stadion 8 ezer nézője egy 0-0-ás magyar-lengyelt láthatott, érdekesség, hogy azon a mérkőzésen Bicskei Bertalan szövetségi kapitány a második félidőre csatárnak cserélte be az amúgy középpályás debreceni közönségkedvencet, Sándor Tamást.

2002-ben, immár Gellei Imre irányításával ismét az Oláh Gábor utcai létesítményben vívott barátságos találkozót válogatottunk, de a mintegy 5 ezer szurkoló csúnya vereséget szenvedhetett végig, Fehéroroszország alakulata 5-2 arányban nyert a Nagyerdőn. Nemzeti együttesünkben pályára lépett a volt DVSC-s Bodnár László és csereként Böőr Zoltán is.

Tíz éve aztán megnyitotta kapuit megújult, modern Nagyerdei Stadion, a válogatott meccsre sem kellett sokat várni. 2014 májusában 20 ezer néző előtt az erős dán csapatot fogadták a mieink, és kiváló mérkőzésen 2-2-es döntetlent értek el. A magyar nemzeti együttesben ott volt Varga József, Korhut Mihály, Tőzsér Dániel, Szakály Péter, Rudolf Gergely és természetesen mostani csapatkapitányunk, a válogatott rekorder Dzsudzsák Balázs is, aki be is talált, Magyarország első gólját lőtte a találkozón.

Az eddigi utolsó magyar válogatott összecsapást 2015 júniusában rendezték Debrecenben, a Nagyerdei Stadion mintegy 6 ezer szurkolója pedig annak örülhetett, hogy a mienk 4-0 arányban elpáholták Litvániát. A DVSC-s kötődésű játékosok közül Tőzsér Dániel és Dzsudzsák Balázs kezdett, Szélesi Zoltán és Leandro csereként állt be, Dzsudzsi pedig káprázatos, távoli szabadrúgásgólt lőtt a 20. percben.

Meg is érkeztünk a jelenbe, június 8-án, szombaton 18 órakor ismét a magyar felnőtt válogatottnak tapsolhatunk a Nagyerdei Stadionban, Marco Rossi szövetségi kapitány csapata az Izrael elleni mérkőzésen 20 ezer néző előtt köszön el szurkolóitól, hiszen a jövő héten már a Svájc elleni EB-csoportmeccs következik. Hajrá, magyarok!