OTP Bank Liga 2023/2024

Új korszak, új tulajdonos és új vezetőedző a DVSC-nél

A stabil gazdasági és szakmai háttér további javítása érdekében fontos változások történtek a DVSC-nél. A hétfői sajtótájékoztatón kiderült, klubunknak immár új tulajdonosa és vezetőedzője van. Kósa Lajos, az eddig a Futball Zrt. többségi tulajdonosaként ismert DVSC Egyesület elnöke elmondta, hogy lezárult egy korszak és egy másik kezdődik a Loki életében. Az elnök arról is beszélt, hogy az előző két évben teljesültek a klub céljai, hiszen sikerült kiesés után egyből feljutni, és 7. helyen végezve bent is maradni az NB I-ben. Kósa Lajos hozzátette: mindvégig tudni lehetett, hogy a további előrelépéshez új befektetőt, partnert kell keresni. Ez mostanra megtörtént. Az elnök megköszönte a munkát a távozóknak, többek között Szabó Péter eddigi igazgatótanácsi elnöknek, Ábrók Zsolt eddigi cégvezetőnek, Tőzsér Dániel immár volt sportigazgatónak, illetve Joan Carrillo eddigi vezetőedzőnek.

Az őrségváltás és komoly nemzetközi célok jegyében Kósa Lajos bemutatta a DVSC Futball Zrt. Igazgatótanácsának új elnökét, Ike Thierry Zaengelt, a cégvezető pedig mostantól Makray Balázs. Ike Thierry Zaengel a tájékoztatón leszögezte: – Az elgondolkodásunk az, hogy az akadémiára is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen nincs olyan szuperklub a világon, amelynek nincs jól működő akadémiája – mondta Zaengel. A debreceni létesítmények az új elnök szerint egyedülállók nemzetközi viszonylatban is, tehát minden adott a munkához. Ike Thierry Zaengel 2004 óta van benne nemzetközi futball világában, a magyarországi vállalkozás is kapcsolatban lesz a nemzetközi labdarúgó- és üzleti élettel. – A Debrecen számunkra egy hosszútávú projekt, fogunk tudni olyan játékosokat hozni, akik akár két éven belül visszahelyezhetik oda a DVSC-t, ahol egykoron volt – jelentette ki az igazgatótanács új elnöke.

IKE THIERRY ZAENGEL

Ike Thierry Zaengel üzletember, nemzetközileg ismert tranzakciós tanácsadó, akinek fő szakterületei a szálloda-, a szórakozató-, a média-, illetve a sportipari befektetések. 2002-től a globális befektetési piac legnagyobb szereplőinél (Colony Capital, majd ezt követően Quatar Investment Authority) dolgozott vezető beosztásokban és személyesen működött közre több ikonikus tranzakcióban, többek között a londoni Harrod’s, a Miramax Film, Paris Saint-Germain vagy az Accor szállodalánc értékesítésében. A QIA-nél eltöltött időszakában közel 600m EUR értékű befektetést felügyelt, mindezek mellett közeli, bizalmi tanácsadójává vált több, globális befektetői csoportnak, köztük számos közel-keleti uralkodó családnak is. Jelenleg Párizs és Budapest között felváltva tölti idejének jelentős részét.

Megtörtént az új vezetőedző bejelentése is: a jövőben a portugál Joao Janeiro irányítja a Lokit, aki szigorú, a technikás focit előtérbe helyező edző. A tréner korábban Szegeden edzősködött, tavaly remekelt a Kisvárdával, idén tavasszal pedig a dunaszerdahelyi DAC-ot tréningezte.

Papp László polgármester arról beszélt, hogy amikor a DVSC kiesett, a városnak több feladatot kellett vállalni a Loki életében, azonban nem volt kétséges, hogy új lehetőségeket kell keresni. Elmondta, hogy a DVSC Egyesület és az önkormányzat gazdasági ereje egyelőre kevés a további előrelépéshez, ezért kellett új partnert bevonni. A polgármester leszögezte, hogy neki is lelkiismereti kérdés volt a döntés meghozatala, azonban úgy érzi, hogy ezzel a váltással, az új üzleti partnerrel az európai klubfutball szerves részévé válhat a Loki. Papp László bejelentette, hogy a következő 3 évben a klub finanszírozását az új üzleti partner, az új tulajdonos vállalta, azonban maga a polgármester is sokat fog dolgozni azon, hogy a Loki még több támogatóra leljen. Az új tulajdonos már megvásárolta a klub részvényeinek 13 százalékát, hamarosan megveszi a DVSC Egyesület részét is, így rövid időn belül többségi tulajdonossá válhat, azonban a város nem kívánja értékesíteni a részvényeit, mintegy 25 százalékban ezután is tulajdonos marad.

A polgármester elmondta azt is, megvan a lehetőség arra is, hogy ha a tervek netán nem teljesülnek, a részvények névértéken visszavásárolhatók. – A cél az, hogy nemzetközileg is sikeres klub épüljön Debrecenben. Egy dolog van, ami elfogadható, az a siker – nyomatékosította álláspontját Papp László. A polgármester arra kérte a szurkolókat, hogy adjanak esélyt és bizalmat ennek a projektnek.